Systemisch kijken

Systemisch kijken naar mensen en teams verlegt de aandacht van kijken naar het individu naar kijken naar wat er tussen mensen gebeurt - de relaties en het samenspel tussen de individuen. Iedereen herkent de chemie die leeft tussen mensen en in teams. In het ene geval creëert die chemie een kracht waarmee je bergen verzet, in het andere geval lukt het niet eens om de deur voor elkaar open te houden. Iedereen die leiding geeft of op een andere manier werkt met groepen mensen, heeft de vaardigheid nodig om te kunnen werken met het emotionele veld dat altijd ontstaat tussen mensen. 

In ons taalgebruik hebben we amper taal ontwikkeld voor dit veld. Dat maakt het lastig om het erover te hebben. Het is ook bijzonder complex. Tussen mensen valt er zoveel voor - bewust en onbewust, met en zonder bedoeling – dat je met de systeembril op nooit zult spreken over oorzaak en gevolg.  Iedereen die deel uitmaakt van het systeem maakt het systeem mee en dient zich te betrekken in wat er voorvalt. 

Het is bijzonder dankbaar en waardevol om de systeembril op te zetten, omdat het onschuldig en zichtbaar maakt wat al lang wordt aangevoeld. Het geeft een ingang om dit grondig aan te pakken en op te lossen.

Contact met ons?